torsdag 3. mars 2011

Vigra

er ei forblåst øy som av Wikipedia blir beskrevet slik;
Vigra er den største av øyene i Giske kommune like nord for Ålesund i Møre og Romsdal fylke. Ålesund lufthavn er plassert midt på øya, og utgjør den viktigste arbeidsgiveren. Vigra er forbundet til fastlandet via bro til Valderøy, som i sin tur er forbundet med undersjøisk tunnel til Ålesund via Ellingsøy.
I tillegg til flyplassen er primære næringer på øya jordbruk og fiske. Innbyggertallet er i underkant av 2000 (6500 i Giske kommune). Det bor flest folk på Vigra på Roald, Molnes og Synes.
Vigra har et flatemål på 20 kvadratkilometer, og er relativt flat med bare småfjell. Høyeste naturlige punkt er Molnesfjellet med sine 128 meter over havet. I tillegg drifter Norkring en kringkaster på Synnes som er 180 meter høy. Masta, som ligger delvis i innflygningen til Ålesund lufthavn har vært gjenstand for mye debatt og har tidligere blitt bygget ned (fra 242 meter) for å være til mindre sjenanse for flytrafikken.
Det er gjort rike funn av gravhauger og bosetninger fra jernalderen, og lokale stednavn på øya stammer tilbake fra denne perioden. I følge tradisjonen kommer Gange-Rolv og Ragnvald Mørejarl fra Vigra.
Vigra var del av Haram herad fram til 1. januar 1890, da den ble skilt ut som egen kommune, Roald herad. 1. januar 1919 ble navnet endret til Vigra herad, og i 1964 ble heradene Vigra og Giske slått sammen til Giske kommune.Så her er det altså jeg tilbringer vinterferien, men det er ikke så aller verst her ute da. Det sies at hvis man har en hest som er plaget med eksem så flytt ham ut på Vigra og den blir garantert kvitt det. Så det var dagens "historietime".......... :-)

Ha en fortsatt fin kveld.

Klem fra Kari


2 kommentarer :

 1. Kos deg på Vigra, sikkert herlig å være der i vinterferien;) jeg drar til Skarsøya imorgen, blir godt det også;)
  Klem fra meg;)

  SvarSlett
 2. Tusen takk :)
  Ja, det er her jeg har holdt til siden fredag(se tidligere innlegg her på bloggen) for å passe dyra, og det er her på gården jeg har hesten min. Han som eier gården her er på ferie.

  Kos deg på Skarsøya i helga :9

  Klem

  SvarSlett