mandag 7. mars 2011

MAMMOGRAFI

Dette har jeg gjort i dag, og jeg syns det gjorde litt vondt å få fordelene mine flatklemte..
MEN det er jo greit å få sjekket seg da.

På nettet fant jeg dette om Mammografi:

Hva er mammografi?
Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene der brystet bli presset mellom to plater under avbildningen. Deretter tolkes røntgenbildene av røntgenleger, som ser etter tegn på kreft i brystvevet. Hele undersøkelsen tar bare noen minutter. Noen synes undersøkelsen er litt smertefull. Hos yngre kvinner og kvinner som ammer kan tolkningen av bildene være vanskelig fordi brystene har så tett kjertelvev.

Innkalling til mammografiMammografiundersøkelsen er et frivillig helsetilbud til kvinner mellom 50 og 69 år. Er du i denne gruppen vil du motta innkalling til mammografi hvert annet år. Du må betale en egenandel.

Det diskuteres om mammografiundersøkelsen bør utvides til også å gjelde kvinner fra 45 års alder av, og at den fram til overgangsalderen bør gjøres årlig (fordi brystvevet er tettere og vanskeligere å tolke).

Fordeler og ulemper ved mammografiscreeningenNår du følger screeningen (masseundersøkelsen), er du sikret oppfølging med én gang dersom noe skulle bli oppdaget. Blir du innkalt til etterundersøkelse, koster det ikke noe ekstra.

Mammografi-undersøkelsen kan påvise kreftsvulster i brystet lenge før de kan kjennes som en kul. Risikoen for å dø av brystkreft reduseres derfor betydelig blant kvinner mellom 50 og 69 år som gjennomfører screeningen. Antakelig er reduksjonen i risiko rundt 30 %.

Når så mange kvinner undersøkes med mammografi annet hvert år, vil det oppdages en del kreftsvulster som ellers aldri ville blitt oppdaget i kvinnens levetid. Tenk deg at en kvinne får brystkreftdiagnosen på grunn av mammografi-screeningen, men dør få år senere av en hjerneblødning. Hennes siste leveår har da vært preget av kreftdiagnosen og kreftbehandling, mens hun egentlig kunne ha levet ubekymret fram til hjerneblødningen rammet henne. Dette er et dilemma som denne type masseundersøkelser fører med seg.

NBIkke alle svulster er synlige på mammografi. Dersom du har kjent en kul eller har andre symptomer, bør derfor mammografien alltid kombineres med en legeundersøkelse. Ultralyd og celleprøver fra kul eller mistenkelig vev kan benyttes som tilleggsundersøkelser dersom bilde og legeundersøkelse ikke gir sikkert svar.

Oppdatert av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Kilder:-Kåresen R, Wist E (red.). Kreftsykdommer - en basisbok for helsepersonell. Kap 2.10 Svulster i mammae. Gyldendal Akademisk, 2005.-Kreftregisteret. Mammografiprogrammet.

3 kommentarer :

 1. Flott du tar dette opp Kari! Dette er så skummelt, og heldigvis får alle kvinner over 50 år automatisk innkalling til mammografi. Her i Rogaland topper vi statistikken på brystkreft. Man har forsket endel i hvordan det kan ha seg, og tror vi er bærere av et gen som går i arv. Men det er jo rart at vi har flere av det genet her i Rogaland enn andre steder. Håper de finner ut mer.
  Klem Anne Karin

  SvarSlett
 2. Det viktigste, håper de ikke fant noe uønsket på mamografien.... Ha en fin kveld

  SvarSlett
 3. Ja, det er greit å få sjekket seg og SELVFØLGELIG regner jeg med at alt er i orden :)

  Klem til dere.

  SvarSlett