søndag 28. november 2010

1. Søndag i Advent

 
Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede
Det står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede


"Advent er ventetiden før jul. Ordet advent betyr egentlig Herren komme, og har blitt brukt som navn for denne ventetiden helt siden slutten av 400-tallet. Første søndag i advent, markerer begynnelsen på kirkeåret, denne faller alltid mellom 27. november og 3. desember.
I 2010 faller første søndag i advent på den 28. november.
I protestantiske og katolske kirker varer adventstiden 4 uker mens det i den reformerte kirken i Nederland og den anglikanske kirken ikke markeres noen advent. I ortodokse kirker varer advent 6 uker.
Adventstiden er også forbundet med faste. Ca. år 480 ble det bestemt at hver mandag, onsdag og fredag i advent skulle man faste. Dette for å sikre åndelig forberedelse til feringen av Jesu fødsel. Mange katolske land praksiserer fremdeles fastereglene. I protestantiske land har ikke reglene hatt stor betydning siden 1500-tallet. I det norske bondesamfunnet var det likevel innskjerping på kostholdet i ukene før jul.

Mat og advent

Noen steder i Norge brukte de 23. november (St. Clements dag) som en regel om at fra nå av og frem til jul skulle barna få mindre mat, slik at de ville bli ekstra glade over den fete maten i julen.

Blant fastematen sto fisk høyt - derfor ser vi at det er høysesong for lutefisk på norske restauranter i adventstiden.
Før i tiden - frem til den annen verdenskrig - ble advent kun markert i kirkene. De siste årene har det blitt vanlig å pynte hjemmene med forskjellig adventspynt som lys, kalendere m.m.
Adventslysestaken finnes i mange hjem. For hver søndag i advent tenner vi et nytt lys i staken og synger/leser et vers om advent.
Som adventsfarger brukes oftest lilla."(tekst og bilde funnet på nettet)

Så da får vi tenke over hva vi spiser i tiden mot jul og tenke på alle de som ikke har det så godt som oss, og som ikke kan "fråtse"i all god mat hver dag.

Ha en fin søndag alle sammen
Klem fra Kari

2 kommentarer :

 1. Som tatt ut av mitt hjerte Kari!

  Ønsker dere en nydelig adventstid:-)
  God klem fra meg til deg!

  SvarSlett
 2. Tack för lite historia omkring advent...
  Roligt att du vill vara med i lotteriet...
  kram ullamaria

  SvarSlett